Onze woonplaats Etten en de omgevingKlik hier voor de foto's van de Kivada 2008


-Het dorp-

Etten is een klein dorp in de de Achterhoek met ongeveer 2000 inwoners. Het is een echt plattelandsdorp met een heerlijke dorpsmentaliteit. Wij zijn hier in 1992 komen wonen en vallen dus onder de categorie import. Het wonen in dit dorp bevalt ons uitstekend.
Etten is een dorpje binnen de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente telt ongeveer 40000 inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer 140 vierkante kilometer. De gemeente is 1 januari 2005 ontstaan door een fusie van de gemeente Gendringen en Wisch.


Luchtfoto van Etten


De foto is beschikbaar gesteld door de heer Cees Kuppens. Deze luchtfoto en andere luchtfoto's van Etten en andere dorpen kun je vinden op Luchtfoto's van Cees Kuppens. Cees Kuppens maakt zijn foto's op een unieke manier, namelijk met een fototoestel aan een vlieger! De site is zeker de moeite waard om te bekijken. Andere mooie foto's zijn nog te zien op de site van de Stenderkast, een voormalige maalderij die is verbouwd tot appartementencomplex.
Tot de gemeente Oude IJsselstreek behoren eveneens de dorpen Breedenbroek, Gendringen, Megchelen, Netterden, Silvolde, Sinderen, Terborg, Ulft, Varsseveld, en Varsselder. De buurtschappen binnen de gemeente zijn Bontebrug, Rafelder, Veldhunten, Voorst, Wals, Warm, Wieken en Milt en Ziek. De gemeente grenst aan Duitsland en ligt aan de rivier de Oude IJssel.
Iedere woensdagochtend is er een kleine markt op het marktplein bij de katholieke kerk. Winkels zijn er niet veel meer aanwezig in het dorp en openbare voorzieningen eveneens niet. Er is een dorpsgebouw genaamd de Glazeren Kast welke eigendom is van de NH gemeente. Verenigingen kunnen dit gebouw huren voor hun aktiviteiten. In dit gebouw wordt er ook een dagelijkse maaltijd verzorgd voor ouderen door de stichting Fidessa
Etten heeft een rijk en gevarieerd verenigingsleven. Er zijn onder andere meerdere zangkoren, een toneelvereniging, de voetbal, schietverenigingen, tafeltennis, enzovoort. Tevens zijn er in het dorp meerdere buurtverenigingen aktief. Zij organiseren per buurt de nodige aktiviteiten. Door de samenwerkende buurtverenigingen wordt onder andere het sinterklaasfeest georganiseerd.
Voor de lokale informatie worden de weekbladen de Gelderse Post en het Oostgelders Vizier huis aan huis bezorgt. Hiernaast verschijnt maandelijks het blad de Treffer van vv Etten. Een zeer leuk en informatief blad wat geheel gratis door de voetbalvereniging wordt gemaakt en bezorgt.
Tot de lokale gebruiken behoren het ooievaar plaatsen als er een baby is geboren inclusief kroamschudden, buurt maken en burenhulp en meibomen plaatsen.
Het belangrijkste festijn is de jaarlijkse kermis die in het weekend van de 4e zondag in september wordt gevierd. De kermis wordt georganiseerd door schutterij de Eendracht. De kermis begint op zaterdagavond na de kerk en duurt tot en met dinsdag. Op maandag is er het vogelschieten en dan is het hele dorp eigenlijk wel vrij. Scholen en bedrijven zitten dicht behalve de horeca uiteraard. In zaal Koster spelen iedere middag en avond live bands. De eigenlijke kermis is klein maar wel heel gezellig. Voor de echte volhouders is er op woensdag nog een rondje vaten leegmaken. Door verschillende verenigingen worden regelmatig aktiviteiten georganiseerd om de clubkas te spekken. Zo is er ondermeer de jaarlijkse rommelmarkt, paasvuur, oliebollen verkoop, paaseieren verkoop en de kerstmarkt. Hiernaast wordt er ieder jaar een fantastisch beach volleybal toernooi georganiseerd door Regazzi. Een spetterend evenement wat door een groep enthousiaste jongeren wordt georganiseerd. De voetbalvereniging haalt maandelijks huis aan huis het oud papier op. Dit jaar is voor het achtste jaar de Kivada (Kinder vakantie dagen) georganiseerd onder leiding van Fideessa. Het is een heel leuk evenement voor de jeugd van Etten van 6 t/m 12 jaar. Net als in voorgaande jaren een grandioos gebeuren voor de 180 deelnemende kinderen waar ze volop van genoten hebben. Dit jaar was de locatie wederom op de parkeerplaats bij de oude steenfabriek van de familie Sloot dichtbij camping Slootermeer.Dergelijke evenementen worden door de steeds zwaardere regeldrang van de overheid, bezuinigingen, bureaucratie en minder vrijwilligers steeds moeilijker te organiseren
Opmerkingen en aanvullingen op deze site zijn van harte welkom.
De schutterij op koninginnedag 2001


Ingezonden stuk van de heer Ben Wellink over stamboom onderzoek:
In de jaren 1988 en 1989 heb ik een diepgaand stamboom- onderzoek ingesteld naar het geslacht Wellink uit de Liemers. Vanuit Wehl (1622) verspreid over de Liemers, het hele land en de wereld. Ook onderzocht de herkomst van de familienaam en de herkomst van namen zoals Etten, Ziek, Rafelder enz... Deze en andere bijz., evenals stamboom- gegevens (rechte lijn), staan vermeld in een boekje dat ik toen onder familieleden, o.a. in Etten, heb verspreid tegen kopie, inbind- en verzendkosten. Nog steeds wordt door verre familie hierom gevraagd. Als je belangstellenden weet, hoor ik wel hoeveel exemplaren je wil. Naar de familie toe kan ik het niet maken om aan niet-familieleden een zelfde bedrag als aan hen en toen te vragen. Ik wil daarom graag in 1x alles laten kopiŽren en verzorgen (thans per exemplaar 8 Euro).Kan worden gegireerd naar mij: B. W. Wellink, giro:7879766.

Met vriendelijke groet, Ben Wellink.-Bezienswaardigheden en monumenten-

* De Nederlands hervormde kerk St. Maarten aan de dorpsstraat 23 is zeker een bezienswaardigheid. De kerk is een gemeentelijk monument.Voor meer info over deze kerk kun je kijken op de site Oude Gelderse kerken


molen de Witten* De beltmolen de Witten uit circa 1860 aan de Oldenhove is eveneens een gemeentelijk monument en ook heel mooi om te zien. De molen is eigendom van de stichting behoud Ettense molen. De afgelopen tijd is met een groots spektakel geld ingezameld door de stichting. Zij deden dit doen in de vorm van een openluchttheater. Voor meer info zie De GelderlanderDe pastorij * De pastorij
De pastorij is een schitterend gemeentelijk monument waarvan bij mij helaas niet veel gegevens bekend zijn. Het is in ieder geval een prachtig pand om te zien op een zeer mooi punt in ons dorp. Je kunt er in ieder geval terecht voor bed and breakfast, meer info op hun eigen website


* Het klooster St Lidwina. Ik ben nog op zoek naar nadere gegevens over dit voormalige klooster dus als u meer informatie hierover heeft dan hoor ik dat graag.

* Kasteel Kemnade
Het kasteeltje aan de oude IJssel wordt bewoond door jonkheer Beelaarts van Blokland en is niet voor het publiek toegankelijk. Het kasteel ligt tussen Etten en Wijnbergen aan de Warmseweg en aan een zijtak van de Oude IJssel, het Waalse Water. Het kasteel heeft een geweldige uitstraling.
De vroegste historie is tamelijk ingewikkeld; Johan en Steven van der Kemnade moeten het huis vůůr 1475 overgedragen hebben aan Dirck Baer, die op de ťťn of andere manier zijn bezit kwijtgeraakt is aan Evert van Heeckeren genaamd Ulft. Na veel geharrewar kwam men in 1482 tot een vergelijk. Evert van Ulft zou de Kemnade behouden, dan wel in bezit krijgen en de gebroeders Van der Kemnade kregen het tegen betaling in pandschap. Maar in 1517 droeg Johan het goed over aan Agnes van Ulft, gehuwd met Reyner van Aeswyn. De laatste van dit geslacht Antoinetta van Aeswyn, verkocht de Kemnade en in 1670 werd Hendrik Bentinck ermee beleend.
Via Hendrik's zoon, eveneens Hendrik geheten, kwam het goed in 1675 aan diens zwager Willem Frans van Doetinchem, die het in 1711 overdeed aan Allard Schimmelpenninck. Allard was bepaald geen goed financier en zijn dochters zijn dan ook genoodzaakt om de Kemnade te verkopen en doen dit aan Anthon de Lalane de Duthay. Diens zoon Claudius Henricus verkoopt zijn erfgoed in 1740 aam Ludolph Hendrik Borchard Silvius van Heeckeren. Die troffen we ook al aan op de Wiersse, Onstein en WaliŽn. Hij kreeg in 1750 toestemming om het recht van havezathe te mogen verleggen van WaliŽn op de Kemnade.
De erven Van Heeckeren in 1804 verkochten in 1806 het landgoed aan vice-admiraal Carel Hendrik VerHuell, door koning Lodewijk Napoleon verheven tot graaf van Zevenaar. Door zijn pro-Franse houding zag hij zich genoodzaakt zich na de val van Napoleon in Parijs te vestigen, terwijl zijn echtgenote, Maria Johanna de Bruyn, de Kemnade bleef bewonen. Na haar overlijden in 1858 werd het kasteel in 1860 verkocht aan Jacobus Albrecht Insinger, die het bouwvallige kasteel in 1862 liet slopen, op de toren na.
In 1889 had hij kennelijk genoeg van zijn bezit en verkocht het aan P.J.Landry, die op de kelders van het kasteel een schuur liet bouwen. De volgende koper, C. Misset in 1920, liet die schuur verbouwen tot woonhuis. Dan wordt omstreeks 1952 W. Sax eigenaar, die een deel van het grondbezit vervreemde en in 1955 de rest met de toren verkoopt aan de huidige eigenaar, Jhr.Mr.Johan Anthony Beelaerts van Blokland, echtgenoot van Jkvr. Agnies Pauw van Wieldrecht. De nieuwe eigenaar liet de aanbouw slopen en aan de toren, die van buiten zestienhoekig, maar van binnen rond is, werd in 1957 op de oude kelders een huis in achttiende-eeuwse stijl gebouwd. De toren is zestiende-eeuws en maakt de indruk, opgetrokken te zijn van afbraakmateriaal. Hij bevat twee boven elkaar gelegen kelders. De ligging aan de samenvloeiing van Oude IJssel en Waalse Water is bijzonder schilderachtig.
Er zijn veel meer huizen met die naam geweest. De naam moet zijn afgeleid van het Latijnse woord Caminus, waarmee een haard of stookplaats aangeduid wordt. Een huis met een stookplaats heette in de middeleeuwen een Caminata. (Bron: Wikipedia)


kasteel Kemnade kasteel Kemnade
Opmerkingen en/of aanvullingen op de pagina over Etten, stuur ons een email

-De plaatselijke verenigingen-

Popkoor The Voices Het Ettens mannenkoor
Vrouwenkoor Con Brio (Ellis Breukelaar, 0315 328171) E-mail Con Brio Kinderkoor De vrolijke nootjes (Mevr. M.J.M. Leijzer)
Tamboerkorps De Eendracht (B.H. Wellink) Harmonie Onderling Genoegen (K. Jansen)
Schutterij De Eendracht Toneelvereniging Etten (M. Koster, Meesterijweg 3)
Voetbalvereniging VV Etten Zaalsportvereniging Unitas
Schietvereniging Diana Imkersvereniging Etten (J. van der Velden)
Postduivenvereniging Nobile (E. Huijink) Biljartvereniging Koster (N.H.M. Leijzer)
Tafeltennisvereniging Unitas Rijvereniging en ponyclub Scholtenhof (W. Holtus)
RK Kerkkoor Kivada Etten Gerrit Jan Kaatman
EHBO afd. Etten, Mevr Venhorst-Nieuwenhuis, 0315 631467 Zonnebloem afd. Etten Mevr. I. Jansen, 0315 328995

Als u vind dat er bepaalde dingen ontbreken, als u toevoegingen wilt zien en voor nadere gegevens van een vereniging kunt u ons een email sturen

-Openbare voorzieningen en belangrijke adressen-

De gemeente Oude IJsselstreek Comite dorpsbelangen Etten
Politie Ulft 0315 683344 Brandweer Oude IJsselstreek, post Ulft 0315 68 15 43
Ambulance 0314 341444 Dierenambulance Doetinchem e.o. 06 53680578
Thuiszorg Oost Nederland 0314 340407 GGD regio Achterhoek 0314 321230
Kruiswerk Oost Gelderland 0314 376426 Slingeland ziekenhuis Doetinchem 0314 329911
Vertrouwensarts kindermishandeling 026 3819819 Kindertelefoon 0800 0432
RK basisschool de Klimpaal 0315 341367 Peuterzaal 't Gruthuukske 0315 324640
Dierenasiel Doetinchem 0314 324854 De provincie Gelderland
Storingen elektriciteit 0800 9009 Liander Storingen gas 0800 9009
Storingen water 0314 328555 (na kantoortijd 419765) Storingen kabel TV 0800 1548
Dagcentrum 't Laer

Als u vind dat er bepaalde dingen ontbreken, als u toevoegingen wilt zien en voor nadere gegevens van een vereniging kunt u ons een email sturen

Vendelzwaaien door de schutterij op het schoolplein, koninginnedag 2001

-Enkele van de bedrijven in ons dorp-

Loonbedrijf Bosman 0315 323430
Kapsalon Mieke Ketelaar 0315 324454 Drogisterij en postagentschap Westerhof 0315 324967
ABC Antiek Recreatiecentrum Scholtenhof 0315 323001
Camping en stacaravans Slootermeer 0315 323585 California Car Rental 0315 342068
Kunsthandel en lijstenmakerij Gal 0315 330437 Administratiekantoor van Keulen 0315 340533
Adcoma administratiekantoor 0315 341840 Hof financieel advies 0315 683007
THO Biologische boerderijwinkel Rafelder 0315 341220
Vleesboerderij familie Dieker Architect Hans Jansen 0315 328646
IJsboerderij 't Kempke 0314 325071 Cafe-slijterij-zaal Koster 0315 323914
Autobedrijf Eddy Bus 0315 341457 Shell station Koster Slingerparalel
Touringcars en reizen Mekers 0315 327941 Esso tankstation Zeddamseweg
Assurantien en makelaar Bongers & Lemmers 0315 341100 Jansen blokhuizenbouw en timmerwerken 0315 324197
Ketelaar zonwering en kozijnen 0315 324021 Kok kunststof kozijnen
Wanden en systeemplafonds H. Bergevoet 0315 323053 Cafe en snackbar Tiemessen 0315 323103
Timmerfabriek Ebbers en zonen 0315 323560 Timmerwerken Gert Helmes 0315 325493
Bromfietsen Bouwman Aannemersbedrijf Frank van Dulmen 0315 323207
Aannemersbedrijf Tonnie Jansen 0315 340751 Bouwbedrijf Gebr. Lubbers 0315 340154
Hoveniersbedrijf Emaus 0315 325119
Rijschool Johnny Hendriksen 0315 341117 Agrarische winkel De olde bond (Silvolde) 0315 323510
Rijschool B. Elbers 0315 324595 Hondentrimsalon Jeddha 0315 341147
Tiggelovend-Kok staalconsturcties en loodgieter 0315 323840 De Gamma
Bouwhulp Louis Bouwman 0315 340151 Texelaar fokbedrijf van Aken-Poelen
Hoveniersbedrijf Edwin Jansen Kapper Wieskamp, Dorpsstraat
Bussink trappen te Varsseveld ABC Antiek 0315 340978
Camping Kemperplas Etten.nl
Hoveniersbedrijf Klomp Steenvisie BV
Temra Dema Solutions

Als u vind dat er bepaalde dingen ontbreken, als u toevoegingen wilt zien en voor nadere gegevens van een vereniging kunt u ons een email sturen

-Ettenaren op het WWW-

Marjo Bus, speerwerpster Ons dorp Etten

-De omgeving-

Ga naar de pagina van Hanny Ga naar de pagina van Gerrit Jan
Ga naar de pagina van Jeroen Ga naar de pagina van Marleen
Ga naar de pagina van Suzan Ga naar de pagina van Casper
Ga naar de pagina van de huisdieren Ga naar ons fotoalbum
Ga naar de pagina met plaatjes van huis en vervoer Ga naar ons prikbord
Onze woonplaats Etten Terug naar het begin


Free counter and web stats

Bekijk ons gastenboek
Schrijf in ons gastenboek

"DISCLAIMER"

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. De samensteller aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de juistheid en kwaliteit van de op deze pagina's geboden informatie en is niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze website. Samensteller aanvaardt tevens geen aansprakelijkheid voor informatie, die ingebracht is door derden.
De pagina is op 25 september 2010 bijgewerkt